HOUSE of HUNGARY, Inc.

a California Public Benefit Corporation

2159 Pan American Plaza, Balboa Park, CA 92101. Tel.: (619) 238-5155

 

 

 

 
 

 

 

 

Volume 8, Issue 4                               www.sdmagyar.org                            April 2003

 

 
 

 


Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk – Happy Easter!

A tavalyi évhez hasonlóan tojásfestést szervezünk húsvét vasárnapra (4/20), kérjük a szülőket és nagyszülőket, hozzák el a gyerekeket a Magyar Házba, a nyúl már 11 órától várni fogja őket.

Similarly to last year we are going to paint eggs on Easter Sunday (4/20). Please bring your children and grandchildren to the House of Hungary, the painting rabbit will wait for them from 11 am.

A Balogh Gypsy Cimbalom Band San Diegoban!

Fantasztikus zenei élménynek lehetünk majd tanúi április 19-én este 7-kor a Balboa Parki Recital Hallban, ahol Balogh Kálmán és a Gypsy Cimbalom Band ad koncertet. Balogh Kálmán már korábban is fellépett San Diego-ban, és mindenki megcsodálta virtuóz cimbalomjátékát, amelyet a Boston Globe így jellemzett: „ ... a legnagyobb sikere a cimbalom játékosnak volt, aki démoni sebességgel ütötte a húrokat...”. A jegyek 15 dollárba kerülnek, és ajánlatos a helyfoglalás a (858) 457-3136-os számon vagy az sdmagyar@yahoo.com címen.

The Balogh Gypsy Cimbalom Band in San Diego!

We are facing a fantastic music experience from Kálmán Balogh and the Gypsy Cimbalom Band on April 19th at 7 pm. in the Recital Hall, Balboa Park. Kálmán Balogh already performed in San Diego before with great success, and everybody admired his performance, which induced the following words in Boston Globe: “… it was the cimbalom player who took the greatest honors, hammering with daemonic speeds …”. Tickets are available at the door for $15, but reservation is recommended at (858) 457-3136 or at sdmagyar@yahoo.com. 

Mi történt a múlt hónapban?

Ismét eseményekben bővelkedő hónapot tudhatunk a hátunk mögött. A március 15-i ünnepély a rossz idő ellenére majdnem 40 embert vonzott a házba. Gidófalvi Zoltán ünnepi beszéde után, melyet az újság 4. oldalán közlünk, három Petőfi vers hangzott el. Dvorsky Éva a „Márciusi Ifjak”-at, Nagy Jenő az „Egy gondolat bánt engemet”, és Gidófalvi Ágnes a Pesti Napló vezércikkét adta elő. Külön érdekesség, hogy Dvorsky Éva az 1874-ben megjelent első Petőfi-összes kiadásból olvasta fel a verset, melynek a fedőlapját a képek között láthatjuk majd.

  

A Bartók vonósnégyes hírének megfelelően világszínvonalú előadást tartott a Scripps Miramar Library nagytermében Március 22-én este. A vendégek csak a legmagasabb elismeréssel szóltak a művészek előadásáról, és könyvtár barátainak szervezete is megköszönte, hogy ilyen kiváló magyar zenészek  is gazdagították a programjukat. Több, mint százan vettek jegyet az előadásra.

A Komáromi Jókai színház művészei nagysikerű zenés délutáni matinét adtak március 29-én „Éjjel az omnibusz tetején” címmel. Sajnos kevesen jelentek meg az előadáson, de igen jól szórakoztak a humoros, sanzonokkal tarkított műsoron.

Az előző hónapi palacsinta-parti után most kirándulni mentek a fiatalok 23-án az Old Mission Dam-hez (lásd a képet), és április 12-re fagyi-partit terveznek a házba. A honismereti iskola a „Honfoglalás” c. filmmel folytatódott, és a tánciskola már zeneiskolával is bővült. A Pirkadat népzene együttes nemcsak ezen alkalmakkal, hanem minden második vasárnap a Magyar Házban is fellép; nemrég nagy sikerük volt az HPR bemutatóján is. Képviseltettük magunkat a San Marcos-i nemzetiségi fesztiválon is, melyet most rendeztek meg első alkalommal. Információval szolgáltunk Magyarországról, kultúránkról, és a látogatók fogyaszthattak lángost is.

  

Március 8-án taggyűlést tartottunk, amire Németh Sándor és Éva ismét nem jött el, csak az ügyvédjük útján tudatták, hogy nyilatkozatot kívánnak közzétenni az újságban. A taggyűlés megbízta az elnököt, hogy vegye fel a Németh házaspár ügyvédjével a kapcsolatot a nyilatkozattal kapcsolatban. Daniel Watkins ügyvéd felkérésünkre örömmel vállalta el a Magyar Ház jogi képviseletét, és térítésmentesen megszerkesztette azt a válaszlevelet, amelyben felajánljuk a nyilatkozat megjelentetését.

Én, mint az újság szerkesztője, és a Magyar Ház elnöke sajnálom, hogy Németh Sándor és Éva korábban nem kapott lehetőséget véleményének kifejtésére. Ezúton közzé tesszük az ügyvédjük által hozzánk eljuttatott nyilatkozatot. Egyúttal megkértük az ügy másik érintett résztvevőjét, Bakondi Szabolcsot, hogy ő is mondja el a véleményét.

A Németh házaspár nyilatkozata:

A San Diego-i Magyar Ház januári újságja azt állította, hogy Németh Sándor és Éva helytelenül járt el, amikor nem hosszabbította meg Bakondi Szabolcs munkavállalási engedélyét. Némethék úgy vallják, hogy ők nem írhatták alá Bakondi úr munkavállalási engedélyét 2002 decemberében, mivel ő 2002 október 10-e körül felmondott. Némethék a Bakondi úr könyvelője által aláírt dokumentummal igazolják az október 10-i kilépési dátumot. Némethék továbbá azt állítják, hogy több ezer dollárt költöttek Bakondi úr szponzorálására, és sajnálják, hogy ő visszautasította a lehetőséget, amit ők kínáltak neki:a birtokaik örökségét és a 2003-as szüret bevételeiben való osztozást. Az egész helyzet tovább bonyolódott Marshall Hockett bíró úr „restraining order” ítéletével, amit Németh Éva védelmében hozott Bakondi úr ellen.

Bakondi Szabolcs nyilatkozata:

Szeretném tudatni a Magyar Ház tagjaival, hogy a munkavállalási engedélyem lejártához közeledve, 2002 szeptemberében kérdésemre Németh Sándortól azt a választ kaptam, hogy ne hívjuk fel az ügyvédeket ezzel kapcsolatban, mert ez sok pénzbe kerül. Eredetileg az ügyvédi költségek 50-50%-os viselésében állapodtunk meg, de később a teljes összeget az én fizetésemből vonták le, így havi 250 dollárból kellett megélnem a kint tartózkodásom több, mint két éve alatt. Én nem akartam örökölni semmit, csak tisztességes fizetést vártam a kemény munkámért. Ha pedig valaki örökösévé akar tenni, akkor az nem szállásol el a kert végében egy öreg lakókocsiba, és nem juttat a börtönbe koholt vádak alapján.

Mint az újság szerkesztője és a Magyar Ház elnöke nem akartam és nem is akarok igazságot tenni a két tag között, különösen a létező „restraining order” miatt. A Magyar Ház továbbra is fenntartja a Németh Házaspárnak tett ajánlatot, hogy jöjjenek el, és mondják el a véleményüket egy taggyűlésen. Ha a továbbiakban hozzá szeretnének szólni ehhez a témához, keressék meg a Magyar Ház vezetőségét, és egyeztessenek egy időpontot, amikor megjelennek a körünkben.

Az újság szerkesztősége ezzel az ügyet lezártnak tekinti, mivel a konfliktus már eddig is a megérdemeltnél nagyobb figyelmet kapott, és elvette az időt legfontosabb teendőnktől: a magyar kultúra ápolásától és népszerűsítéséről.

Meg szeretném egyúttal ragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a Magyar Ház azon tagjainak, akik anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették, hogy Bakondi Szabolcs számára megvásárolhattuk az INS által meghatározott repülőjegyet $1260-ért, s így ő önkéntesen távozhatott az országból.

What happened last month?

The last month was also a busy one. The March 15 commemoration, despite of the bad weather, attracted almost 40 members. After the address from Zoltán Gidófalvi, which you can read on page 4 of this newsletter, three poems of Petőfi were recited: “Márciusi ifjak” by Éva Dvorsky, “Egy gondolat bánt engemet” by Jenő Nagy, and the editorial from the “Pesti Napló” by Ágnes Gidófalvi. Éva Dvorsky used the first edition of the complete Petőfi collection from 1874, please see the cover among the pictures.

The Bartók Quartet gave a wonderful performance in the Scripps Miramar Library on the evening of March 22. The guests appreciated the professionalism, and the Friends of the Library also thanked for the great music. More than 100 people bought tickets for this event.

The artists from the Jókai Theatre held a humorous musical program in the Normal Heights Community Center on the afternoon of March 29. It’s a pity that only 30 people were interested in the program, but those who were present enjoyed the performance very much.

  

The members of the Youth Club made a hike on 3/23 to Old Mission Dam after the palacsinta-party last month. They also plan an ice-cream party for April 12 in the House. The history class showed the movie “Conquest of the Homeland”, and the dancing class was expanded with a music session led by the Pirkadat ensemble. They performed on the HPR sample program with big success, and they are also going to play every second Sunday during the Open House hours. We also participated in the “Carnival of Nations” program in San Marcos, which was organized first time this year. We provided information about Hungary, our culture and gave a little taste of our food: we served lángos.

We had a general membership meeting on the 8th of March with some members of the HPR. Eva and Alex Nemeth did not show up again, but sent a letter through their lawyer, that they want to make a statement in the newsletter. The meeting voted that the president should contact their lawyer in order to publish the statement. Daniel Watkins attorney accepted the representation of House of Hungary in this matter, and formulated a letter free of charge where we offer the Nemeth’s the publication of their statement.

As the editor of the newsletter and the president of the House of Hungary I am sorry, that the Nemeths have not been heard earlier. Now we publish their statement received from their attorney. At the same time we also asked Mr. Bakondi, the other party, to express his opinions.

The Nemeths’ statement

The January newsletter of the San Diego House of Hungary stated words to the effect that Alex and Eva Nemeth acted wrongful in failing to sign the work permit for their nephew Mr. Szabolcs Bakondi. The Nemeth’s report they could not sign a work permit for Mr. Bakondi under any circumstances in December 2002 since he has departed from their employ on or about October 10, 2002. The Nemeth’s have produced a statement signed by an accountant for Mr. Bakondi confirming the departure date of October 10, 2002. The Nemeth’s further state that they expended many thousands of dollars in sponsoring Mr. Bakondi and regret he rejected the opportunity they extended to him which included becoming the heir of their estate and sharing in the proceeds of their 2003 crop at harvest. The entire situation was further frustrated by Judge Marshall Hocketts’ issuance of a restraining order against Mr. Bakondi for the physical protection of Eva Nemeth.

Szabocs Bakondi’s statement

I would like to let the members of the House of Hungary know, that when my working visa was about to expire in September 2002 I requested Alex Nemeth to call our lawyers concerning this issue. He replied that we should not get in touch with the lawyers since it costs a lot of money. Originally, we agreed on sharing the legal costs 50% each, but later the whole sum was deducted from my salary. Therefore, I had to survive on $250.00 monthly during my stay in the United States, which was for more than 2 years. I did not want to inherit anything. I only expected a reasonable salary for my hard work. Furthermore, if they wanted to make me their heir they would not have given me accommodations in an old caravan at the end of the garden and would not have put me into prison on false accusations.

As the editor of the newsletter and the president of the House of Hungary I did not and do not want to make judgment between the two members, especially because of the existing restraining order. The House of Hungary extends an open invitation to the Nemets to appear and speak at any of the regular meetings of the House of Hungary. If they wish to be heard any further on this issue they should contact the House of Hungary and schedule a time to come and speak.

The newsletter editorial committee considers the case closed. This conflict has already gotten far more attention than it deserved and has taken precious time away from more important duties such as nurturing and spreading the Hungarian culture.

Kedvcsináló a Hungarian Movie series filmjeihez                         with English subtitle!

Szerencsés Dániel - színes magyar játékfilm, 89 perc (1983). Rendezte: Sándor Pál. Operatőr: Ragályi Elemér. Főszereplők: Rudolf Péter, Zsótér Sándor, Bodrogi Gyula, Major Tamás, Margitai Ági, Garas Dezső, Törőcsik Mari. A film díjak sokaságát nyerte.

1956 decemberében sokan indulnak útnak Magyarországról. Szerencsés Dániel a szerelme után készül Amerikába, míg barátja, Robi részt vett a harcokban, ezért menekülnie kell. El is jutnak a nyugati határig, ahol a megbeszélés szerint egy szállodában kell megvárniuk a teherautót, amely átviszi őket Ausztriába. A menekülőkkel telezsúfolt szállóban még utoljára feltehetik maguknak a kérdést: menni vagy maradni? A film túlmutat e két fiatal történetén, és képet ad a legkülönfélébb társadalmi helyzetű emberek örömeiről, aggodalmairól, tragédiáiról egy kaotikus, szomorú történelmi helyzetben.

Jadviga párnája – színes magyar film, 130 perc (1999). Závada Pál regényéből rendezte: Deák Krisztina. Szereplők: Tóth Ildikó, Bodó Viktor, Roman Luknar, Djoko Rosic, Csomós Mari, Marián Labuda.

E film a XX. század tízes-húszas éveibe és Magyarország szlovák lakta vidékére viszi el a nézőt – de leginkább mégis egy szenvedélyesen keserves házasság, a pusztító szerelem és az érzéki gyötrelmek világába. Nincs boldogabb ember a legénybúcsúját tartó Andrisnál, hiszen legszebb álma teljesült be: elnyerte szerelmének, apja gyámleányának, a Németországban taníttatott Jadvigának a kezét, és hazacsábíthatta ezt a delejezően vonzó, de veszedelmesen titokzatos nőt. A kölyökkutya játékosságú, de kirobbanóan heves testi-lelki szenvedély, s az őszinte, asszonyi vágyakozás az örömteli házasságra eleinte reményt ébreszthet még, de hamar elkezdenek összekuszálódni a szálak, mert Jadviga Ondrist inkább testvérként szereti, ágyasként az egykori csábítót választja, akitől gyermeke is fogan...

Ünnepi beszéd március 15-re

Március 15-e van. Több népnek jelentős nap ez. A rómaiaknak a tavasz jöttét jelezte, amikor nem csak a földeken kezdődött a munka, hanem a szomszéd városokkal vívott háború is kezdődhetett. A németeknek - ha emlékeznek rá - március 15-e az öröm napja volt 933-ban, mert legyőzték Merseburgnál a magyarok kalandozó seregeit, s abbahagyhatták az adófizetést a magyaroknak. A magyar történelemben is volt néhány március 15-e, amikor valami jelentős történt, a tatárjárás idején például ezen a napon érte el Batu kán serege Pestet. De olyan esemény nem történt, ami az egész nemzetet emlékezésre késztette volna.

Másfélszáz éve emlékezünk 1848. március 15-re. Emlékeztünk a kiegyezés előtt, amikor büntetés járt az emlékezésért, emlékeztünk Horthy Miklós idején; de emlékeztünk a Kádár korszakban is, mert a rezsim a forradalmat látta március 15-ben, s kedves volt szívének a régi rendet felborító forradalom. Most örömmel, szabad szívvel ünnepelhetünk otthon s bárhol a világon, kegyelettel adózva eleinknek. Ők kivívták történelmi tetteikkel, véráldozatukkal, hogy emlékezni lehessen rájuk.

Nemcsak mi, magyarok emlékezünk a mi március 15-énkre. Emlékeznek erre - megbékélt szívvel - az osztrákok is, akikhez a Pozsonyból Bécsbe menő gőzhajó az országgyűlés küldöttségét és annak egyik vezetőjét, Kossuth Lajost vitte; a feudalizmust eltörlő törvényeket, példát a szabadság kivívására. Emlékeznek a magyar szabadságharcra Európa népei, akik e dicső évben a maguk forradalmait igyekeztek győzelemre vinni, olyik fegyverrel, a másik fegyvertelenül. Az 1848-as év végére - az 1849-es év elejére már csak egy nép maradt karddal a kezében: a magyarok, az elődeink. "Európa csendes, újra csendes...." írta Petőfi. Magunkra maradtunk, s ha ez oka is volt a szabadságharc leverésének, forrása is lett a népek tudatában a magyarok szabadságszeretetének.

Kik csinálták március 15-ét? Nagy nevek jutnak eszünkbe, ha választ keresünk a kérdésre. Inkább a nagyokra gondolunk, mint a népre. Pedig a nép volt a fontosabb, a vezetők csak szószólói voltak annak, ami a nép lelkében készült. Ez a nép a Rákóczi-szabadságharc leverése után szinte csak lézengett a Kárpát-medencében, ahol kevesebb magyar élt akkor, mint 200 évvel azelőtt, Mátyás korában. A 18. században telepítés, szaporodás növelte számát, a gondos gazdálkodás gyarapította vagyonát. A 19. század elején már életerőtől pezsgett az ország, város épült, iskola és kórház létesült, Tudományos Akadémiánk lett, az országgyűlésen egy megnövekedett erejű ország hallatta szavát. Lassan haladt, de haladt az egyenjogúsítás ügye - a jobbágyok helyzetének rendezése -, a magyar nyelv hivatalos nyelvvé tétele, s a felszín alatt csendben lappangott a függetlenség ügye, amit Kölcsey a Huszt és Himnusz c. verseiben, Katona a Bánk bán-ban, a "forradalom viharmadara", Petőfi pedig megannyi versében énekelt meg, amiről festőink képek százait festették. A megerősödött nép, a lelkesült haza állt március 15-e nagyjai mögött, az ő erejükre támaszkodva léphetett a politika porondjára Széchenyi, Kossuth, Deák.

Széchenyi István, az első hősünk gróf és nagybirtokos volt. Családja évszázadok óta gyanús volt a Habsburgok szemében: a nagycenki családi kriptában található annak a bíborosi méltóságot viselt Széchenyinek az arzéntól megőrzött teteme, akiről máig találgatják a környékbéliek, Habsburg-kéz tette-e ételébe a mérget. A mi hősünk apja, Ferenc gróf, aki tartózkodásra intette István fiát a Habsburgokkal való szembekerüléstől, hazafiságát nem politikában, hanem az ország könyvtárának és a Nemzeti Múzeumnak az alapításában élte meg. István fia huszártiszt volt, aki végigutazta és udvarolta Európát. Stefi gróf sok nyelvet beszélt, a magyart kevéssé. Megcsodálta az ipari forradalom kezdeteit élő Angliát, s amikor hazajött a sáros-úttalan Magyarországra, ugyanaz a csoda történt meg vele, ami Rákóczi Ferencünkkel történt: megérezte főúri kötelességét hazájával szemben. Pár éven belül megkezdte - ékes magyar nyelven - könyvei írását, amelyekkel a reformkorszakot indította el.

A feudális helyett kapitalista nagybirtokot, az ingyenes jobbágymunka helyébe megfizetett földmunkást álmodott. Megálmodta hazája átalakulását korszerű országgá. Nem forradalmat és felkelést tervezett programjába, hanem a gazdaság csendes, radikális átalakulását. A Duna és a Tisza szabályozása, gőzhajózás, vasút- és hídépítés, Tudományos Akadémia létesítése volt programjában. Két évtizeden át volt harcosa és szervezője terveinek, s ez alatt a két évtized alatt megreformálta az országot. A felpezsdült politikai élet kitermelte nagyjainkat: Wesselényi Miklóst, az árvízi hajóst; Kölcsey Ferencet, Szatmár megye követét; Deák Ferencet, a haza bölcsét; aztán Kossuth Lajost és jurátustársait, a majdani márciusi ifjakat.

Kossuth Lajos - másik hősünk - egy Zemplén megyei kisközség, Monok szülötte volt. Birtoktalan kisnemesi családból származott. A közeli nagyhírű sárospataki kollégiumban tanult, ahol is a híres Kövy professzor azt mondotta neki: "Domine Kossuth, magából még nagy országháborító lesz!" Jogásznak tanult, ahogy akkor szokás volt a megélhetést ügyvédkedéstől váró s politikára kész fiatalok körében. Rövidesen a budai börtönben találta magát, mert az országgyűlés szónoklatait terjesztette el a megyékben. Itt, a budai fogságában tanult meg angolul. Három év múltán, 1840-ben került szabadlábra. Rövidesen már vezércikkeket írt a Landerer úr nyomdájában kiadott Pesti Hírlapba. Ezekben fogalmazta meg politikai programját. Röviddel ezelőtt Kölcsey egyik verse záró sorában írta: "A Haza s a haladás", azaz - fordítsuk teljes joggal így le - függetlenség és polgári átalakulás. Kossuth programja az ipar fejlesztésével, a kereskedelem modernizálásával egészítette ki azt, amit Széchenyi hirdetett meg. S ami Kossuthnak nagy műve volt: átpolitizálta az országot. Közvéleményt csinált újságcikkeivel, beszédeivel, szónoklataival. Az emberek beszélni, vitatkozni kezdtek arról, milyen irányban kellene az országnak haladnia.

Széchenyi és mérsékelt barátai félve nézték, lángot fog-e az ország. A gróf heves vitába is keveredett a politika új, köznemesi csillagával, a nép érzelmeire építő Kossuthtal. A vita a kortársaknak jelentett sokat, ránk egy jelzőt hagyott örökül: "a legnagyobb magyar"-t, amellyel Kossuth illette Széchenyit.

Az 1848. év politikai csatározásokkal telve köszöntött hazánkra. Már elodázhatatlannak látszott a jobbágyok felszabadítása, az ipar fejlődését gátló bécsi tilalmak és vámok eltörlése, Erdély egyesítése az anyaországgal, s az ország belső átalakulása választójogon alapuló magyar kormányzással.

Amilyen könnyű ezt 150 évvel később kimondani, olyan vakmerő volt akkor, s olyan nagy feladatot jelentett  minden felelős politikusnak. Az országgyűlés 1848 elején meghozta az ún. áprilisi törvényeket, amelyek - legyünk nagy vonalúak - nagyjából a pesti nép 1848. március 15-én elfogadott, és a már említett nyomdász, Landerer úr által kinyomatott 12 pontnak felelnek meg. Kossuth diadalmenetben vitte a már forrongó Bécsbe a törvényeket, hogy az uralkodó, a kissé gyenge elméjű V. Ferdinánd szentesítse azokat. 1848. késő tavaszán megalakult az első felelős magyar kormány, élén Batthyány Lajossal. Tagja volt a kormánynak többek között - mint tudjuk - Széchenyi István a közlekedési tárca élén, Deák Ferenc az igazságügy élén s Kossuth Lajos pénzügyminiszterként. Hadügyminiszter a jórészt ismeretlen Mészáros Lázár lett, aki Olaszországban teljesített szolgálatot.

Nincs módunk követni a kormány intézkedéseit, így csak annyit jelezzünk, hogy eredménnyel s békében kormányzott. Ám Bécsben az uralkodó, a helyzetet félreismerő tanácsadói sugallatára, horvát bánná nevezte ki Josef Jellasics bárót. Ehhez a királynak nem, csak a magyar országgyűlésnek és kormánynak volt joga. Batthyány miniszterelnök hiába tárgyalt, Bécs - úgy látszik - kenyértörésre akarta vinni a dolgot. Okkal.

Ugyanis hiányzott Magyarországnak az az ereje, ami mindig is elsőrendűen fontos a diplomáciában: nem volt magyar katonaság, hadsereg. A magyar legények a Habsburg tartományokba szétszórva szolgáltak magyar vagy idegen tisztek alatt. Nem volt fegyver, nem volt fegyvergyártó ipar, nem volt egy fillér sem a hadsereg felszerelésére. Mészáros Lázár a tavaszon azt vette észre - az ország népének nagy gyönyörűségére - hogy jönnek a katonák, jönnek haza. Petőfi lelkendezve írta Lenkey százada c. költeményét a Galíciából katonai egységben hazatérő huszárok tiszteletére. A kialakulatlan kormányzati helyzetre jellemző, hogy még ez a természetes cselekedet is problémát okozott: büntesse őket Mészáros Lázár hadügyminiszter, mert elhagyták állomáshelyüket, megszegték tehát katonai esküjüket, vagy inkább tüntesse ki őket hazaszeretetükért?

Kossuth 1848. július 11-én nagy beszédet mondott az országgyűlésen, ahol 200.000 katonát és 42 millió forintot kért a hadsereg számára. Beszédét így fejezte be: "Ezt akartam kérni, de önök felállottak: s én leborulok a nemzet nagysága előtt. Csak azt mondom: annyi energiát a kivitelben, mint amennyi hazafiúságot tapasztaltam a megajánlásban s Magyarországot a poklok kapui sem fogják megdönteni!"

Ezután végigjárta az ország nagy városait, hogy katonákat toborozzon, s áldozatra kérte azokat, akik áldozni tudtak a hazáért. Rövidesen hadsereg állt fel, s a csekély és jelentős adományokból összegyűlt a 42 millió forint: asszonyok ékszereiket, férfiak díszeiket, jobbágyok filléreiket adták a hazának. Harangokból öntöttek ágyúkat, Gábor Áronok műhelyeket hoztak létre. Hazaszökött tisztek álltak a legények élére, Rózsa Sándor, a híres betyár is jelentkezett katonának. Ö aztán tudta, hogyan kell a legények alá lovat szerezni.

Széchenyi erejét meghaladták a dolgok fordulatai. Ő, aki békében, az átalakulásnak megadva a szükséges időt akarta átvezetni az országot a modern időkbe, túlságosan is viharosnak érezte a forradalom szelét. Jós gondolatai népe nagy megpróbáltatását vetítették eléje. 1848 szeptember elején idegei összeroppantak. Bécs mellé, Döblingbe vonult szanatóriumba, ahol egy évtizeddel később érte a halál.

Jellasics báró pedig betört az országba, ami már nem jogi háború volt, hanem valóságos háború. Pökhendien vonult országunkba, gondolván, nem talál útjában ellenfelet. Ám a Velencei-tó mellett magyar sereg állította meg, a frissiben kinevezett Móga János tábornok megverte Jellasicsot, akiről rövidesen ezt írhatta Petőfi :"Fut Bécs felé Jellasics, a gyáva...".

Egy véletlen játszotta Lórévnél, a Csepel szigetnél magyar honvédek kezére Zichy Eugén grófot, aki futárszolgálatot teljesített Jellasics számára. Egy addig ismeretlen katonatiszt, Görgey Artur őrnagy hadbíróság elé állíttatta. Az érvényes törvények értelmében halálra ítélték, felakasztották. A nagyvárosokban erőszak-cselekedetek történtek: a pesti nép felkoncolta Lamberg grófot, akit a Batthyány kormányt félreállítva az ország élére állított Bécs. Bécsben pedig népítélettel lámpavasra akasztották Latuor gróf hadügyminisztert.

A magyar hadsereg Jellasicsot űzve megállt az országhatáron. A tisztek lelkiismeretükkel kerültek szembe, esküjüket szegték volna, ha átlépik a határt. Kossuth ekkor már mint az Országos Honvédelmi Bizottmány feje kereste a sereg élére az odavaló hadvezért. Sok próbálkozás után Görgeyre talált.

Görgey felvidéki köznemesi családból származott, katonatiszti iskolát járt, a nemesi testőrség hadnagya lett, főhadnagyként szerelt le. Prágában az egyetemen vegyészetet tanult, ő fedezte fel a laurilsavat, a zsírsavak egyikét. A forradalom hírére tért vissza a magyar tiszti karba, s most, a magyar sereg schwechati veresége után átvette egy seregrész vezényletét. A Felvidéken át, csaták közepette levezette a seregét az Alföldre, ami a nagy csaták színhelye lett. Seregét egybekovácsolta, fegyelmet és rendet teremtett, az ún. téli hadjárat végére katonái felértek a legedzettebb, legképzettebb csapatokkal. Kossuth kinevezte fővezérré, Görgey pedig 1849. tavaszán, a dicsőséges tavaszi hadjáratban csaták sorozatában tönkreverte a császári haderőt. Sikerei nyomán az országgyűlés megfosztotta a Habsburgokat trónjuktól, Magyarországot köztársasággá kiáltotta ki.

Ekkor lépett közbe az orosz cári haderő. I. Miklós cár a már szétfoszlott Szent Szövetség nevében nyújtott segítséget osztrák császártársának. Seregei betörtek az országba. Az orosz intervenciótól gyökeresen megváltoztak a katonai erőviszonyok: 160.000 magyar katonával kb. 150.000 császári és kb. 200.000 orosz katona állt szemben. A dicsőséges helyi csaták - Csorna, Győr, Komárom - ellenére Görgey főserege egyre lejjebb szorult dél felé. Erdélyben Bem seregét sok csata, köztük sok győzelmes csata morzsolta fel.

Kossuth, látva, hogy a szabadságharc elveszett, visszavonult minden tisztségéből, és a főhatalmat Görgeyre ruházta. Igaza volt, mert már nem polgári kormányzat feladata volt az ügyek intézése, hanem katonaié. Görgey hidegvérrel vette számba lehetőségeit. Emlékirataiban felsorolja, mit lehetett volna tenni, s mit miért nem engedett tenni a valóság.

A honvédsereg útja végül is Világosra vezetett, ahol katonáink letették a fegyvert, s véget ért Európa leghosszabb ideig tartó 19. századi szabadságharca.

Azóta eltelt másfél évszázad. Ezalatt folyton folyt a vita, kinek volt igaza? Széchenyinek, aki csendes, békés átmenetet kívánt az országnak? Kossuthnak, aki forradalomba rántotta népét, hogy megvalósuljon, ami végül is megvalósult a reformkor terveiből? Görgeynek, aki letette a fegyvert, hogy megmentsen megannyi életet, vagy épp neki nem, mert harcolni kellett volna az utolsó csepp vérig? Áruló! - mondták rá.

Lehet vitatkozni. Ha valaki Széchenyi mellé áll vagy Kossuth mellé vagy épp Görgey mellé, tegye szíve, hite szerint. Minden esetben helyesen teszi, mert egy nagy magyar mellé áll, akire még most is emlékezik, aki magyar.

Említett hőseink közül egyedül Kossuth az, akit Amerikában is ismernek. A szabadságharc után végigjárta – diadalúton járt - az USA több nagy városát. Szónokolt mindenütt, nagy hatással ismertette a magyar nép ügyét. Talán csak kicsit túloznak, akik azt mondják, hogy szónoklatai az angol retorika remekei közé tartoznak. Tény, hogy emlékezetes a hatása. Amerika nem egy városában találkozunk Kossuth utcával, New Yorkban szobrával, terével. Ha épp arra járunk, hajtsunk fejet előtte!

S hajtsunk fejet 1848 minden nagyja előtt, akit említettünk s akit nem, hajtsunk fejet a névtelenek előtt, akik kezük munkájával szolgálták a hadra kelteket, akik fegyvert fogtak a hazáért, s azokért, akik életüket adták érte.

 
Dr. Wladár Ervin, történész

The “Hungarian PennySaver”

(858) 457-3136

Apróhirdetés                                          Classifieds

 

Munkát keres/kínál        Help Wanted/Offered

 

Magyarul tudó babysittert keresünk két kislányunk mellé (2 és 3 évesek), hétfőtől péntekig napi 6-8 órára. (858) 780-0167 vagy dorajaeger@web.de.

 

Idős személy gondozását vállalnám referenciával.

Tel: (619) 957-2025

Lakás/szoba kiadó     Apartment/Room for Rent

 

Idősgondozás magánháznál kétágyas szobákban. Magyarul beszélünk és főzünk. Hívják Balázs Ibolyát a (619) 749-6400 számon, aki szívesen látja az érdeklődőket.

Adás/vétel                    For Sale/Buying

 

Real estate in San Diego & Budapest. Sell-buy, free CMA: comparable market analyses throughout San Diego County.

Hazaköltözőknek: Full service in Hungary by licensed realtors. Also flats in Budapest, near West End City Center: brand new "garzons" from 8.7 million HF in XIII., from 12.5 MHF in XI. district. Laszlo Peterfalvy  (619) 668-4438.

 

Piros ’94 Plymouth Colt új automata váltóval olcsón eladó. 80000 mile, $2950. Hívják Terit a (760) 757-5886 számon.

 

Meghívó/értesítés        Invitations/Notices

 

My name is Krisztina. I am 17 years old living in Pécs, Hungary and planning to go to college. I recently passed with 91% my English language exam. Last summer I visited California and now I am looking for a girl to correspond with me in English. My email address is hetschi@hello.hu.

 

Fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, Tóth Mária március 3-án, 98 éves korában elhunyt. Clara és Iren.

 

Glen Larsennek jobbulást kívánunk.

 

Pirkadat táncház minden második szombaton. Bővebb információ a www.pirkadat.org honlapon.

A ház tagjai INGYEN hirdethetnek!

Szívesen közlünk mindenféle hirdetést.

Kérjük hívjanak vagy írjanak:

Tel.: (858) 457-3136

Email: sdmagyar@yahoo.com

 

Szolgáltatás                                             Services

 

Egészség                         Health Care

Hivatalos ügyek               Civil Services

Fogász (Dentist)

Ügyvéd (Attorney)

            Nelly Golonyák                                (858) 273-5788

            Daniel Watkins                                (858) 535-1511

Orvos (Medical Doctor)

            Lisa Görög                                      (858) 453-1214

            Kálmán Holdy, MD                           (858) 279-1230

Adószakértő (Tax Consultant)

Idősgondozás (Elder Care)

            Ágnes Szabó                                   (760) 724-5004

            Attila Büki                                       (619) 449-6728

Fordítás, hitelesítés (Translator)

            Éva Feitelson                                   (858) 755-3603

Egészségügyi tanácsadás (Health Counseling)

            Margit Schonberg                             (858) 271-9145

 

Kozmetikus (Beautician – Hair Removal)

Ingatlan                         Real Estate

            Agnes Magyari                                (619) 239-1363

            Zoltán Fodor / Century 21                 (619) 642-4568

 

            Tila Cota / California Key Realty        (619) 846-1390

Iparos munkák                    Maintenance

            Laszlo Peterfalvy (free appraisal)     (619) 300-4782

Vízvezeték szerelő (Plumber)

            Frank Grangetto / Realty Executives (760) 845-7653

            László Sziebold                               (619) 445-6665

 

Bútorasztalos (Cabinet maker)

           

            Kálmán Doktor / East County            (619) 590-0820

Szállítás                           Trucking

Szobafestő (Painter)

            Béla Miklós                                     (858) 569-1535

            Ferenc Dancs                                  (619) 593-7251

           

            Andor Fehér                                    (619) 251-8800

Utazás                          Travel Agent

            László Hegedüs (also commercial)  (949) 240-8795

Építőanyagok (Building Supplies)

            Julius Szotyori                                 (619) 276-0200

            Zoltán Gardality                               (619) 813-2268

Élelmiszer                           Grocery            Mirta Kasa                                      (760) 510-9940

Üveg-Tükör (Glazier)

 

            Imre Velinsky                                  (619) 239-1363

 

 


HOUSE OF HUNGARY is open every Sunday from 12:00 noon to 4:00 pm. You will have an opportunity to meet your fellow Hungarians and guests from around the world. Please pick a Sunday to be host or hostess. You can serve coffee and the House’s pastry or your home made one. The custodian will be there at 11:30 to help you. Please call Joseph Jonak (760) 931-0201.

A MAGYAR HÁZ nyitva van minden vasárnap 12:00-től 4:00 óráig. Találkozhat honfitársaival és vendégekkel a világ minden részéről. Kérjük, vállalja el egy vasárnapra a házigazda tisztét. A kávé mellett kínálhat a Ház által biztosított illetve az otthon készült süteményekből. A gondnok már ott lesz 11:30-kor és segíteni fog mindenben. Kérjük hívják Jonák Józsefet a (760) 931-0201 számon.

Áprilisi programok / April events

5

szombat

9 – 12    Magyar nyelvtanfolyam a Magyar Házban. Hungarian language class.
             Mindenkit szívesen látunk. Kérjük, hívják Igaz Annettet: (858) 560-1889

6

vasárnap

12 - 4    Open House, hostess: Gabi Ivany

1:00      HPR küldöttek találkozója a Hall of Nations-ben.

3:30      Magyar protestáns Istentisztelet a University Christian Church-ben (3900 Cleveland Ave).              Szabó Sándor esperes szeretettel lát mindenkit.

12

szombat

4:00      Taggyűlés – Membership meeting

4:30      Hungarian Movie Series: Szerencsés Dániel – 89’

6:00      Fagyi-parti a fiataloknak. Ice-cream party, please call Rita Dobosi at (858) 695-8687.

13

vasárnap

12 - 4    Open House, hostess: Ágnes Gidófalvi

2:00      Élő népzene a Magyar Házban - Live folk music in the House of Hungary: Pirkadat ensemble

4:00      Vezetőségi ülés – Board meeting

19

szombat

9 – 12    Magyar nyelvtanfolyam a Magyar Házban. Hungarian language class.

7:00      Balogh Cimbalom Band in the Recital Hall. Mindenkit szívesen látunk.

20

vasárnap

11-        Húsvéti tojásfestés a Magyar Házban – Easter egg painting

12 - 4    Open House, hostess: Annette Igaz

26

szombat

9 - 11    Honismereti osztály 6-14 éveseknek magyar nyelven. History class for children in Hungarian.

             Please call Rita Dobosi at (858) 695-8687.

11 - 12   Népi tánc tanulás Debolt Ildikó vezetésével. Folk dance and music class with the Pirkadat              Band.

             Call Miklos Nemeth at (858) 457-2753.

4:30      Hungarian Movie Series: Jadviga párnája – 130

27

vasárnap

12 - 4    Open House, hostess: Margaret Horvath

 

A szerkesztőbizottság tagjai Gidófalvi Zoltán és Márton Péter örömmel vesznek minden észrevételt.

Please call (858) 457-3136 for any suggestions, or send an email to sdmagyar@yahoo.com.

Special thanks to Anna Gacsi, Whitney and Louis Mesaros for the English translation.

 

HOUSE OF HUNGARY

NEWSLETTER – HÍRLAP

April 2003