HOUSE of HUNGARY, Inc.

a California Public Benefit Corporation

 

 

 

 
 

 

 

 

Volume 7, Issue 8                               www.sdmagyar.org                             November 2002
 
 

 


Magyar Királyi Városok – fotókiállítás

Még további két hétig nyitva áll majd az Antall Péter és Gedai Csaba fotóművészek által készített fényképekből rendezett kiállítás a Magyar Házban. Több mint 30 kép várja a látogatókat Esztergom, Székesfehérvár, Veszprém, Visegrád és Budapest  nevezetességeiről. A kiállítás vasárnaponként a ház nyitvatartási ideje alatt tekinthető meg ingyenesen. Van akinek csak a régi szép emlékeket fogja felidézni, mások tanulhatnak valamit  hazánk történelméről a képeken keresztül.

Választások 2002

A kongresszusi szavazás után november 23-án, szombaton délután 4:30-kor tartjuk a Magyar Ház szokásos évi vezetőségválasztó taggyűlését potluck vacsorával egybekötve. Mindenki felkerülhet a jelölőlistára, aki legalább fél éve tagja a Magyar Háznak, és szeretne részt venni a ház ügyeinek irányításában. Jelölteket keresünk az elnöki, a három alelnöki, a titkári, a pénztárosi és az HPR-küldötti pozícióra. Kérjük hogy a jelölésekkel kapcsolatban Mészáros Lajost keressék a (858)487-3058-as számon.

Christmas on the Prado – avagy amit akartok

Az idén megváltozott névvel, de ugyanúgy december első hétvégén kerül megrendezésre a Balboa Parkban a hagyományos karácsonyi programsorozat. December 5-én pénteken és 6-án szombaton délután 5-től 9-ig karácsonyi pompába öltözik a park, és a mi házunk is részt vesz a rendezvényen. A szokásoknak megfelelően kolbászt, palacsintát, süteményeket és forralt bort kínálunk majd a látogatóknak. Ez a két napos esemény vonzotta mindig a legtöbb látogatót a parkba, és a Magyar Ház is komoly bevételre számíthat, amiből aztán finanszírozni tudjuk egyéb kulturális programjainkat. Ezért kérünk mindenkit, hogy képességeihez mérten vegyen részt a kétnapos vendéglátás lebonyolításában. Ismét számítunk az aranykezű háziasszonyokra, akik finomabbnál finomabb süteményeket hoznak ez alkalomra, illetve a segítő kezekre, akik megsütik a kolbászt, elkészítik a krumplit és a káposztát, palacsintát sütnek, forralt bort készítenek, valamint segítenek a kiszolgálásban. Kérjük jelentkezzenek Haraszkó Katinál a (619)296-3647-es számon, vagy az sdmagyar@yahoo.com email címen.

Készüljünk fel a Mikulásra!

Nem szeretnénk, ha bármelyik kisgyerek csalódottan menne haza a Mikulás ünnepélyről, amelyet december 14-én szombaton délután 3-kor rendezünk majd meg a Magyar Házban. Az előző években előfordult, hogy nem minden gyerek kapott korának és érdeklődésének megfelelő ajándékot, mi ezt szeretnénk elkerülni. Persze a Mikulásnak is elkelne egy kis segítség, hogy ne csak az ajándékokat tudja kellően kiválasztani, hanem a gyerekekhez intézett szavait is. Kérjük ezért a gyerekes szülőket és nagyszülőket, hogy segítsenek a télapónak, és hívják fel az égi csapat vezetőjét, Márton Noémit a (858)536-4190-es számon, vagy hagyjanak üzenetet az sdmagyar@yahoo.com email címen.

Mi történt a múlt hónapban?

Nagy sikere volt a Szászcsávási cigányzenekarnak október 11-én a Normal Heights Community Centerben. Szinte gombostűt sem lehetett leejteni a teremben, sokaknak csak állóhely jutott annak ellenére, hogy odavittük a Magyar Ház összes székét is. Nagy sikere volt a két budapesti táncosnak is: Kertész Nóra és Szöllősi András kiválóan mutatta be a környék táncait. András a verbunkban, Nóra a cigánytáncban remekelt. A program vége felé a zenészek is sorra bemutatkoztak valami táncszólóval, sőt még eljátszottak egy cigányzenekarra áthangszerelt country dalt is. Köszönet a rendezőknek és a segítő táncosoknak, felejthetetlen este volt.

A szokásosnál szűkebb körben emlékeztünk meg október 23-ról, az 1956-os forradalomról. Török Tamás érzelmekkel fűtött beszéde után Dvorsky Éva szavalt el egy Márai Sándor, Jonák József pedig egy Tollas Tibor verset. Többen mesélték el személyes élményeiket, Tuba István például a Műszaki Egyetemen folyó társadalomtudományi kutatásokról beszélt, amik szintén előkészítették a forradalmat.

Election 2002

The annual election for the board members will be held on November 23rd at 4:30 p.m. at the House with potluck. We are asking for volunteers for the positions of president, three vice presidents, secretary, treasurer, and delegates to the HPR. These positions require a minimum of six months membership. Volunteers, please call Louis Mesaros at  (858) 487-3058.


Kedvcsináló a Hungarian Movie series filmjeihez           NEW - English subtitle! - NEW

 

Csocsó, avagy éljen május 1-je! - színes magyar vígjáték, 94 perc (2001). Rendezte: Koltai Róbert. Főszereplők: Koltai Róbert, Máté Gábor, Básti Juli, Benkóczy Zoltán, Boross Beáta, Gáspár Sándor, Kern András. Zene: Dés László.

 

Rohamosan épülő szocialista iparváros valahol a Duna partján az ötvenes évek elején. Ott tanárkodik, szervezi a piros betűs ünnepeket, vigyáz a focisták erkölcsére, és teszi, amit tenni jónak lát Csocsó, született Csomai Gusztáv. Ez a történet leginkább róla szól, az életvidám, optimista és örökké tevékeny Csocsóról, aki - afféle magyar Svejkként - minden üldözés, macerálás és egyéb zaklatás ellenére is ember maradt az embertelenségben.

 

Csinibaba – színes magyar musical-komédia, 100 perc (az 1997-es Magyar Filmszemle fődíjasa). Tjmár Péter filmje. Főszereplők: Gálvölgyi János, Reviczky Gábor, Andorai Péter, Pogány Judit, Igó Éva, Lázár Kati, Molnár Piroska, Nagy Natália. Zene: Kispál és a Borz.

 

1962- ben már jó ideje, hogy nem történt semmi Magyarországon. Simon bácsi, a rend és erkölcs felett lankadatlanul őrködő tömbbizalmi (Gálvölgyi János) gondoskodik róla, hogy holtbiztos ne történjen semmi. Csakhogy jön a "Ki mit tud?" és a "Dolce vita". Egyszeriben felbolydul a háztömb és elszabadul a pokol. Boldog-boldogtalan jelentkezik a "Ki mit tud"-ra, hogy kiszabadulhasson nyugatra, hiszen a győztesek kiutazhatnak a Helsinki VIT-re, ami ugye már nyugat, a grízes tészták és klottgatyák sajátos világnézetéből már majdnem Amerika. Maga az "Édes élet". Aztán még sok-sok bonyodalom, még több sláger, ármány, szerelem és mulatság következik.

The Hungarian King’s Cities – photographic exhibition

The pictures of the Antall Péter and Gedei Csaba photographer’s exhibits will be open for two more weeks in the Hungarian House. More than 30 pictures from Esztergom, Székesfehérvár, Veszprém, Visegrád and Budapest are available for the visitors to see. The exhibit opens for the public free of charge during the House normal opening on Sundays. The pictures for some are only for nostalgia, but others may learn something about the history of Hungary trough these pictures.

Christmas on the Prado

The annual Christmas on the Prado Food Fair will be held on Friday, December 5th and Saturday, December 6th from 5:00 p.m. until 9:00 p.m. During this event, we will be selling our traditional Hungarian food such as barbecued sausage, palacsinta, pastries, and hot, spiced wine. This is our most important fund raising event for financing our house’s expenses, so we are asking everyone to help. We ask that ladies bake fine pastries for this event. Also we are asking helping hands for doing the potatoes, cabbage, and for helping for baking the sausage, palacsinta, cooking the hot wine and for serving. Please, give your name to Kathy and Joseph Horaszko (619) 296-3647 or please send an E-mail to sdmagyar@yahoo.com.

St. Nicholas Day

We will hold our St. Nicholas (Mikulás) celebration on December 14th at 3:00 p.m. at the house. For this event, we ask that parents and grandparents provide the names and ages of the children attending. We seek to give toys appropriate to age and gender so we need this information. So please call Noémi Márton at (858) 536-4190, or please send an E-mail to sdmagyar@yahoo.com.

 

What happened last Month

 

Last month we had a concert given by a gypsy orchestra from Szászcsávás. It was a big hit in the Normal Heights Community Center on October 11th. It was a full house and many had to stand during the concert. The orchestra had two dancers from Budapest Nóra Kertész and András Szöllősi with them. They performed folk dances while the orchestra played. After the concert there was an open folk dance (táncház) guided by the dancers. Lots of thanks for the organizers. It was a memorable evening.

We commemorated the October 23rd revolution on October 19th the House. Thomas Török in his speech praised the historical value of the revolution. After, Eva Dvorsky recited a poem from Sándor Márai and Joseph Jonak also recited a poem from Tibor Tollas. István Tuba talked about his personal experience of how the revolution began in the universities and traveled throughout the rest of the population.


The “Hungarian PennySaver”

(858) 457-3136

 

Apróhirdetés                                          Classifieds

 

Munkát keres/kínál        Help Wanted/Offered

 

 

Kíválóan főző magyar asszony pár hónapra bentlakással háztartásvezetést vállalna gyermek vagy idős ember mellett. Érdeklődni lehet Nagy Évánál: (858) 755-3603.

Handyman minden ház körüli munkát vállal: (909) 695-9282.

 

Intelligens, újonnan nyugdíjas hölgy, aki kiválóan süt-főz, több hónapra bentlakásos házvezetést vállal idős nyugdíjasnál vagy gyermekes családnál. Referencia és információ: Simon Éva (619) 267-0971.

29 éves egyedülálló, megbízható, sokoldalú fiatalember szobát és munkát keres social security kártyával, alapfokú nyelvtudással és sokéves autóvezetési tapasztalattal. Harta László (858) 538-0685 vagy hartalaci@freemail.hu.

Lakás/szoba kiadó     Apartment/Room for Rent

 

Idősgondozás magánháznál kétágyas szobákban. Magyarul beszélünk és főzünk. Hívják Balázs Ibolyát a (619) 749-6400 számon, aki szívesen látja az érdeklődőket.

Adás/vétel                    For Sale/Buying

 

25 Avon Beer Steins in box. Call Jonak at (760) 931-0201.

Társat keres            Seeking for Companion

 

Meghívó/értesítés        Invitations/Notices

 

 

Authentic Hungarian Cousine in the Tokaj Restaurant. Várjuk az igazi magyar ízek kedvelőit a Tokaj étteremben: 1717 E. Vista Way, Vista, 92084, Tel.: (760) 941-4626

 

Kérem hívjon fel, ha 10 centnél többet fizet egy 1 perces magyarországi telefonbeszélgetésért. Akkor is hívhat, ha kevesebbet fizet! (858) 566-0409.

 

A ház tagjai INGYEN hirdethetnek!

Szívesen közlünk mindenféle hirdetést.

Kérjük hívjanak vagy írjanak:

Tel.: (858) 457-3136

Email: sdmagyar@yahoo.com

 

Szolgáltatás                                             Services

 

Egészség                         Health Care

Hivatalos ügyek               Civil Services

Fogász (Dentist)

Ügyvéd (Attorney)

            Nelly Golonyák                                (858) 273-5788

            Gusztáv Bujkovsky                           (858) 569-1699

Orvos (Medical Doctor)

            Lisa Görög                                      (858) 453-1214

            Kálmán Holdy, MD                           (858) 279-1230

Adószakértő (Tax Consultant)

Idősgondozás (Elder Care)

            Ágnes Szabó                                   (760) 724-5004

            Attila Büki                                       (619) 449-6728

Fordítás, hitelesítés (Translator)

            Éva Feitelson                                   (858) 755-3603

 

 

Iparos munkák                    Maintenance

Ingatlan                         Real Estate

Szerelő (Handyman)

            Zoltán Fodor / Century 21                 (619) 642-4568

            László Mátrai                                   (858) 566-6655

            Tila Cota / California Key Realty        (619) 846-1390

Vízvezeték szerelő (Plumber)

 

            László Sziebold                               (619) 445-6665

Szállítás                           Trucking

Bútorasztalos (Cabinet maker)

            Béla Miklós                                     (858) 569-1535

            Joseph Haraszkó / San Diego           (619) 296-3647

 

            Kálmán Doktor / East County            (619) 590-0820

Étterem                           Restaurant

Szobafestő (Painter)

            Kotász család / Tokaj Hungarian       (760) 941-4626

            Ferenc Dancs                                  (619) 593-7251

 

            Andor Fehér                                    (619) 251-8800

Utazás                          Travel Agent

            László Hegedüs (also commercial)  (949) 240-8795

Építőanyagok (Building Supplies)

            Julius Szotyori                                 (619) 276-0200

            Zoltán Gardality                               (619) 813-2268

 

 


Novemberi programok / November events

2

szombat

9 – 12    Magyar nyelvtanfolyam a Magyar Házban. Hungarian language class.
             Mindenkit szívesen látunk. Kérjük, hívják Igaz Annettet: (858) 560-1889.

3

vasárnap

12 - 4    Open House.

             Magyar királyi városok - fotókiállítás / King Cities of Hungary – photo exhibition

1           HPR küldöttek találkozója a Hall of Nations-ben.

3:30      Magyar protestáns Istentisztelet a University Christian Church-ben (3900 Cleveland Ave).    Szabó Sándor tiszteletes szeretettel lát mindenkit.

10

vasárnap

12 - 4    Open House.

             Magyar királyi városok - fotókiállítás / King Cities of Hungary – photo exhibition

4:30      Vezetőségi ülés / Board Meeting

16

szombat

9 – 12    Magyar nyelvtanfolyam a Magyar Házban. Hungarian language class.

4:30      Hungarian Movie Series: Csocsó, avagy éljen május elseje – 94’ (with English subtitle)

17

vasárnap

12 - 4    Open House.

23

szombat

4:30      Vezetőségválasztó taggyűlés potluck vacsorával

             Board election meeting with potluck dinner

24

vasárnap

12 - 4    Open House.

30

szombat

9 – 12    Magyar nyelvtanfolyam a Magyar Házban. Hungarian language class.

4:30      Hungarian Movie Series: Csinibaba  - 100’ (with English subtitle)

HOUSE OF HUNGARY is open every Sunday from 12:00 noon to 4:00 pm. You will have an opportunity to meet your fellow Hungarians and guests from around the world. Please pick a Sunday to be host or hostess. You can serve coffee and the House’s pastry or your home made one. The custodian will be there at 11:30 to help you. Please call Tom Torok (858) 278-3323.

A MAGYAR HÁZ nyitva van minden vasárnap 12:00-től 4:00 óráig. Találkozhat honfitársaival és vendégekkel a világ minden részéről. Kérjük vállalja el egy vasárnapra a házigazda tisztét. A kávé mellett kínálhat a Ház által biztosított illetve az otthon készült süteményekből. A gondnok már ott lesz 11:30-kor és segíteni fog mindenben. Kérjük hívják Török Tamást a (858) 278-3323 számon.

A Magyar Ház címe: 2159 Pan American Plaza, Balboa Park. Telefonszáma: (619) 238-5155

A szerkesztőbizottság tagjai Gidófalvi Zoltán és Márton Péter örömmel vesznek minden észrevételt.

Special thanks to Whitney and Louis Mesaros for the English translation.

A San Diego-i magyarság honlapja naprakész információkkal várja a látogatókat a www.sdmagyar.org címen.

Please call (858) 457-3136 for any suggestions, or send an email to sdmagyar@yahoo.com.

 

HOUSE OF HUNGARY, Inc.

P.O. Box 22156

San Diego, CA 92192-2156

 

NEWSLETTER – HÍRLAP

November 2002