HOUSE of HUNGARY, Inc.

a California Public Benefit Corporation

 

 

 

 
 

 

 

 

Volume 7, Issue 5                               www.sdmagyar.org                            August 2002
 
 

 


Államalapító királyunk Szent István

Az, hogy a harmadik évezred elején élnek magyarok a Kárpát-medencében, az hogy a Magyar Köztársaság hamarosan beleolvad az Európai Közösségbe, nem lett volna lehetséges István király nélkül. A nomád állattenyésztésből élő törzseket rávenni arra, hogy felhagyjanak a rablógazdálkodással és letelepedjenek, sőt felvegyék a kereszténységet, nem volt egyszerű feladat. De a történelem igazolta Géza fejedelmet: Vajknak Istvánná kellett válnia a középkori Magyarországon ahhoz, hogy egy maradandó állam keletkezhessen Európa szívében.

Az utóbbi 50 évben, de különösen az utolsó 10 év során sokat változott a hivatalos politika nemzet-szemlélete: hol nem volt szabad magyarnak lenni, hol pedig a pártpolitika eszközévé vált a piros-fehér-zöld kokárda; hol 10, hol 15 millió magyar miniszterelnökének vallotta magát a magyar kormányfő. De nekünk magyaroknak – még itt San Diego-ban is – arra kell törekednünk, hogy a széthúzás helyett az összetartozást erősítsük. Mindenki magyar, aki annak született, és annak érzi magát. Ne rekesszünk ki embereket a nemzetből, inkább fogadjunk be másokat is. Ez kell legyen István király öröksége.

Ez évben is, mint rendszeresen, a Magyar Ház rendezi az augusztus 18-i vasárnap szabadtéri programját a Balboa Parkban. A Kárpátok táncegyüttes lesz ismét a műsor fénypontja, de fellép még Berki Géza is az elmaradhatatlan hegedűjével. Idén nem fogunk magyaros ételeket árulni, mert a város csak két ilyen alkalmat engedélyez évente, de azért magyaros vendéglátással fogjuk fogadni a házba betérőket. Minden magyar részvételére számítunk!

Öt csillagos házasság – Carlsbadi szerzők könyve Magyarországon először

Micsoda véletlen! Patty Howell és férje Ralph Jones éppen a májusi food fair alkalmával lettek figyelmesek a Magyar Házra, majd rövid üzenetváltásunk során kiderült, hogy nekik ennél régebbi a kapcsolatuk Magyarországgal. Ebben az évben jelent meg „Ötcsillagos házasság” c. könyvük Magyarországon. A Carlsbad-i házaspár könyve előbb jelent meg magyarul, mint bármilyen egyéb nyelven, beleértve a mű eredeti nyelvét is! Biztos lehet valami oka, hogy nekünk magyaroknak ez a könyv fontos, és a válasz valószínűleg a témában keresendő. Hagy idézzem itt csak Várkonyi Zsuzsa pszichológus előszavát.

1987-et írtunk, amikor dr. Gondos Anna pszichológussal elhatároztuk, hogy megpróbáljuk Magyarországra behozni Thomas Gordon személyiségfejlesztő tréningjeit. Akkoriban nem létezett hasonló program se nálunk, sem a szomszédos országokban. Tudtuk, milyen óriási jelentősége lehet egy ilyen nagyszerű képzésnek a magyar kapcsolati kultúra demokratizálásában.

Nem szerénységből, vagy önbizalomhiányból fogalmaztam úgy, hogy "megpróbáljuk" behozni a programot, a dolog szinte lehetetlennek tűnt. Hiszen azokban az években Magyarországon honoráriumot vagy jogdíjat semmiféle kis intézmény nem tudott devizában kifizetni. Mégis belevágtunk. Már attól is meghatódtunk (ami persze mégiscsak az önbizalom némi hiányáról árulkodik), hogy levelezőpartnerként Ralph Jones, a kaliforniai Gordon Intézet európai referense egyáltalán szóba állt velünk. Levelezésünk során egyre biztatóbb jeleket kaptunk arról, hogy a "vasfüggöny mögötti kis magyarok" igenis felkeltették Gordonék érdeklődését. Azt hittük a finisben vagyunk, azaz Ralph és felesége Patty hamarosan eljönnek hozzánk, hogy kiképezzék az első magyar Gordon-tréningvezetőket.

Ám ekkor elhangzott az elkerülhetetlen kérdés: mit tudunk fizetni? Zavartan vallottam be, hogy a résztvevőktől begyűjthető összeg a mi zsebünknek óriási ugyan, ám dollárban már szerényebb, és sajnos nem is érdemes átszámolni, mivel átválthatatlan! Ralph az azóta számunkra jól ismert csendes, megértő hangján csak annyit válaszolt, hogy ezt ezért meg kell beszélnie Gordon úrral.

Nem csodálkoztam, csak szomorú voltam, amikor a következő telefonbeszélgetésből megtudtam, hogy Gordon úr ilyen mértékű nagyvonalúságra (repülőjegyek finanszírozása, egyheti munkabér két munkatársnak!) mégsem kapható. A csoda három nap múlva történt meg. Ralph telefonált, és a következőket mondta: "Közöltem Tommal, hogy Patty és én mindenképpen el akarunk menni Magyarországra. Minket ez érdekel! Nem lehet tudni, mikor lesz ebből valóban "üzlet", de ha abban a kis kelet-európai országban ilyen elszántan vágynak a mi kapcsolati filozófiánk megismerésére, akkor talán mégis érdemes megelőlegeznünk nekik a bizalmat. Majdcsak lesz valahogy a pénzzel is... Szóval jövünk!"

Az Ötcsillagos házasság" című könyvük igazi amerikai önsegítő könyv. Mindig a pozitív megoldásra, és a problémák megoldhatóságára koncentrálnak. Ez néhány európai számára talán túlságosan derűs életszemléletnek tűnik, nekünk magyaroknak azonban olyan nagy hiányunk van ebből, hogy úgy gondolom érdemes időnként "beoltani" magunkat ezzel a szérummal is. Az "Ötcsillagos házasság" nem lélekelemző, csak lélekértő könyv, nem a témákra, hanem az öngyógyításra és a kapcsolatgyógyításra irányítja a figyelmet. Könnyed, derűs olvasmány, amelyben ügyesen elrejtve megtalálhatók a kevéssé derűs élethelyzetek megoldásai is.

Augusztus 24-én, délután 6:30-kor, az „István a király” rockopera vetítése után a Magyar Házban vendégünk lesz a szerzőpáros: Patty Howell és Ralph Jones. Remélem megtudjuk tőlük, hogy miért éppen Magyarországon jelent meg először a könyvük, és további kérdésekre is szívesen válaszolnak. Hoznak magukkal néhány könyvet is, úgyhogy ezért nem kell hazautaznia senkinek sem... Mindenkit szívesen látunk tehát augusztus 24-én, délután 6:30-kor.


Figyelem!    Augusztus 18-án mindenki átveheti a tagsági igazolványát a Magyar Házban.    Figyelem!

Mi történt a múlt hónapban?

Az elmúlt két hónapban nem volt sok esemény, sokan szabadságon voltak, esetleg éppen Magyarországon. A havi taggyűléseken is kevés volt a résztvevő, talán majd a jövő hónapban több tagot sikerül aktivizálni. A vezetőség a legutóbbi ülésén a piknik és az augusztus 20-i program mellett megtárgyalta többek között az HPR júliusi ülésén elhangzottakat az új tagok felvételével kapcsolatban. A tagság körében azóta több téves nézet ütötte fel a fejét, ezért szeretnénk kiemelni, hogy Mexico és Peru felvétele mellett csak arról volt szó, hogy a város a továbbiakban csak olyan építési engedélyeket fog jóváhagyni, ahol több nemzet közösen kíván házat építeni a Balboa Parkban.

A piknik sok magyart vonzott ki a Mission Bay-be július 21-én vasárnap. Lassan indult a program, mert délelőtt borús volt az idő, de nemsokára kisütött a nap, és kezdtek gyülekezni az emberek. Elnökünk, Haraszkó József megállás nélkül sütötte a finom kolbászokat, és bizony azok délután háromra már mind elfogytak. Így volt ez a lángossal is, amit Balázs Ibolya készített Stefanek Gabi segítségével, majd Gácsi Anna és Bakondi Szabolcs szolgálta ki a sorbanállókat. A jó ebédhez szólt a nóta is: Berki Géza húzta a talpalávalót. Többen hozzá is járultak a költségekhez, annak ellenére, hogy mindez a tagok számára ingyenes volt; a legbőkezűbbnek Sziebold László bizonyult 50 dollárral. Sokan voltak olyanok is, akik nem tagjai a Magyar Háznak, de reméljük hogy nemsokára ők is azok lesznek, és tagdíj-hozzájárulásukkal több hasonló programot rendezhetünk, sőt talán az új tagok még segítenek is ebben.

  

  

 

Kedvcsináló a Hungarian Movie series következő filmjeihez

 

István, a király - Szörényi Levente és Bródy János rockoperájának eredeti, Király-dombi előadásából 1984-ben készült film (95 perc). Rendezte: Koltay Gábor. Főszereplők: Pelsőczy László (Varga Miklós), Berek Kati, Sára Bernadett, Victor Máté, Juhász Jácint, Vikidál Gyula, Deák "Bill" Gyula

997-ben meghal Géza fejedelem. A temetésen kiéleződnek a lappangó feszültségek, hiszen az ősi jog értelmében a fejedelmi család legidősebb férfitagja, Koppány az örökös. Géza halála előtt megeskette a magyar főurakat, hogy a keresztény jogrend szerint fiát, Istvánt választják fejedelemnek. István és Koppány ellentéte testvérháborúval fenyeget, holott az országnak és népének békére lenne szüksége.

 

A meztelen diplomata - 1963-ban készült fekete-fehér magyar vígjáték, (70 perc). Főszereplők: Krencsey Marianne, Márkus László, Rajz János, Garas Dezső, Alfonzó, Gellei Kornél, Gera Zoltán

Rejtő Jenő egyik legmulatságosabb és legizgalmasabb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelban alapján készült a parádés szereposztású film. Kis Lagondán bubópestis járványra hivatkozva lezárták a szállodákat, köztük a Grand Hotelt is. Ennek ellenére Félix azon veszi észre magát, hogy mezítláb, pizsamában ücsörög ott, és nyomában megjelenik egy kövér és egy nyakigláb gengszter, de vannak itt diplomaták, bankárok is, és mindannyian egy füzetért törik magukat, mely állítólag a kincseket érő olajlelőhelyek titkos térképét tartalmazza...

St. Stephen, the first king of Hungary

At the beginning of the third Millennium the Hungarians still live in the Carpatian Basin and the Hungarian Republic soon will be part of the European community - it would not have been possible without Stephen the First King of Hungary.  It wasn’t easy to change the semi-nomadic tribe’s life style to settle down to agricultural land use and change their religion to Christianity.  The history has proven Géza: Vajk had to be become Stephen in Medieval Hungary, so a stable state could be established in the heart of Europe. The past 50 years and especially in the last 10 years the political view has changed a lot about who is and who is not Hungarian.  Those of us in San Diego must stop pulling apart when we really need to pull together for the good of us all. Everybody who was born Hungarian or who feels Hungarian is still Hungarian. We should accept people instead of pushing people out. That should be the legacy of St. Stephen.

The House of Hungary is celebrating St. Stephen’s Day on August 18th. At the annual lawn program the Kárpatok Folk Dance Ensemble will perform Hungarian dances, also Géza Berki violinist will play Hungarian folk music.  We will not be selling any food this year, because the City of San Diego allows only two food fairs for the year.  We will be offering pastries but on a donation only basis. We ask for everyone’s participation in this event.

Word Class Marriage – Carlsbad authors’ book published first in Hungary

At the May Food fair, Patty Howell and her husband Ralph Jones unexpectedly found the House of Hungary, and after much discussion we found out that they had Hungarian contact in the past.  This year “World Class Marriage” was published under the title of “Ötcsillagos házasság” in Hungary. The authors’ (who live in Carlsbad) book has not been published in the United States as of yet, or any other language except in Hungarian in Hungary. The reason we Hungarians need this book in Hungary can be found in the topic of the book. We would like to translate some of what Zsuzsa Várkonyi psychologist, has written for the forward of the book:

The “Ötcsillagos házasság” titled book is a true American self-guiding book. This book concentrates on how to solve one’s problems in a positive way. This philosophy may sound to Europeans like a rosy way to look at life, but for Hungarians this idea is completely missing from their lives. Therefore, I thought it would be a good idea to implant this idea in our way of living. This “Ötcsillagos házasság” is not a soul-searching book, but it is helps one to understand the soul. This book is cheerful and easy to read, which helps those surmount the more difficult problems that occur in marriage.

After the “Stephen, the King” movie on August 24th, at 6:30p.m, Patty Howell and Ralph Jones will be guests in the cottage. They will be available to answer questions, and we hope to learn why their book was published first in Hungary. They will be bringing some books with them so no one will have to travel to Hungary for it. We ask anyone who is interested to please come for a very fun discussion on August 24th, at 6:30p.m.

What happened last month?

Not many things happened in the last two months.  There were a lot of people on vacation maybe even in Hungary. Not many people where present at the monthly membership meetings either, maybe next month there will be more people attending. The new members application to the HPR was discussed at the July board meeting. It seems some false information has been spreading around to the members.  We’d like to set the story straight. The discussion was Mexico and Peru entry into the HPR and the future cottage building policy announced at the HPR meeting. The city in the future will issue building permits for new cottages only on a share basis. But this sharing does not apply for existing cottages.

The picnic drew a lot of people to Mission Bay-park on Sunday, July 21st. The low clouds in the morning slowed the programs, but the sun started shining and people started coming. President Haraszko grilled sausages non-stop excellently and by 3:00 o’clock we ran out of sausages. The situation was the same with the lángos, which was made by Ibolya Balázs and Gabi Stefanek helped with the frying, then Anna Gácsi and Szabolcs Bakondi served those in line. With the excellent food we had excellent music too. Géza Berki, violinist played favored Hungarians melodies. Many people donated money for the expenses although everything was free for the members. László Szeibold was the most generous who donated $50. We saw non-members at the picnic. We hope they will be members soon, and with their membership fees we could organize more events with their help.

Attention!    Everybody can pick up his/her membership card on the 18th of August in the House of Hungary.    Attention!The “Hungarian PennySaver”

(858) 457-3136

 

Apróhirdetés                                                                                                     Classifieds

 

Munkát keres / kínál                           Help Wanted / Offered

 

Angol, magyar fordítás, tanítás. Hívják Gácsi Annát:

(858) 278-3323.

 

Kíválóan főző magyar asszony pár hónapra bentlakással háztartásvezetést vállalna gyermek vagy idős ember mellett. Érdeklődni lehet Nagy Évánál: (858) 755-3603.

 

Magyar egyetemista házaspár nyári munkát keres (babysitter ház körüli, egyéb). Tel: (858) 449-2384.

Lakás / szoba kiadó                     Apartment / Room for Rent

 

Idősgondozás magánháznál kétágyas szobákban. Magyarul beszélünk és főzünk. Hívják Balázs Ibolyát a (619) 749-6400 számon, aki szívesen látja az érdeklődőket.

Adás / vétel                                               For Sale / Buying

 

We are avid collectors of Hungarian postage stamps.  Please let us know if you have a collection available for purchase or trade.  Perhaps your parents or grandparents gave you their stamp collection years ago, and it’s just gathering dust.  We would love to look at them.  Please give us a call at (858) 755-3603.  Thanks, Jerry Feitelson. 

Társat keres                                      Seeking for Companion

 

Meghívó / értesítés                                  Invitations / Notices

 

Gratulálunk Dvorsky Pál tagtársunknak 70. születésnapja alkalmából.

 

A gyászoló család sajnálattal tudatja, hogy Bozsogi Dezső 6.14-én elhunyt.

 

Valaki elvitte a házból az építők emléktábláját. Kérjük, hogy jelentkezzen a (858)4573136-on az, aki tud a tábla hollétéről.

 

Authentic Hungarian Cousine in the Tokaj Restaurant. Várjuk az igazi magyar ízek kedvelőit a Tokaj étteremben: 1717 E. Vista Way, Vista, 92084, Tel.: (760) 941-4626

 

Kérem hívjon fel, ha 12 centnél többet fizet egy 1 perces magyarországi telefonbeszélgetésért. Akkor is hívhat, ha kevesebbet fizet! (858) 566-0409.

 

A ház tagjai INGYEN hirdethetnek!

Szívesen közlünk mindenféle hirdetést.

Kérjük hívjanak vagy írjanak:

Tel.: (858) 457-3136

Email: sdmagyar@yahoo.com

 

Szolgáltatás                                                                                                          Services

 

Egészség                                                          Health Care

Hivatalos ügyek                                               Civil Services

Fogász (Dentist)

Ügyvéd (Attorney)

            Nelly Golonyák                                (858) 273-5788

            Gusztáv Bujkovsky                           (858) 569-1699

Orvos (Medical Doctor)

            Lisa Görög                                      (858) 453-1214

            Kálmán Holdy, MD                           (858) 279-1230

Adószakértő (Tax Consultant)

Idősgondozás (Elder Care)

            Ágnes Szabó                                   (760) 591-3961

            Attila Büki                                       (619) 449-6728

            Ibolya Balázs                                   (619) 749-6400

Fordítás, hitelesítés (Translator)

            Éva Feitelson                                   (858) 755-3603

 

 

Iparos munkák                                                  Maintenance

Ingatlan                                                             Real Estate

Szerelő (Handyman)

            Zoltán Fodor / Century 21                 (619) 642-4568

            László Mátrai                                   (858) 566-6655

            Tila Cota / California Key Realty        (619) 846-1390

Vízvezeték szerelő (Plumber)

 

            László Sziebold                               (858) 455-6665

Szállítás                                                                 Trucking

Bútorasztalos (Cabinet maker)

            Béla Miklós                                     (858) 569-1535

            Joseph Haraszkó / San Diego           (619) 296-3647

 

            Kálmán Doktor / East County            (619) 590-0820

Étterem                                                              Restaurant

Szobafestő (Painter)

            Kotász család / Tokaj Hungarian       (760) 941-4626

            Ferenc Dancs                                  (619) 593-7251

 

            Andor Fehér                                    (619) 251-8800

Utazás                                                              Travel Agent

            László Hegedüs (also commercial)  (949) 240-8795

Építőanyagok (Building Supplies)

            Julius Szotyori                                 (619) 276-0200

            Zoltán Gardality                               (619) 813-2268

 

 


Figyelem!    Augusztus 18-án mindenki átveheti a tagsági igazolványát a Magyar Házban.    Figyelem!

Attention!    Everybody can pick up his/her membership card on the 18th of August in the House of Hungary.    Attention!

Augusztusi programok / August events

3

szombat

9 – 12    Magyar nyelvtanfolyam a Magyar Házban. Hungarian language class.
             Mindenkit szívesen látunk. Kérjük, hívják Igaz Annettet: (858) 560-1889.

4

vasárnap

12 - 4    Open House. Házigazda / Hostess: Agnes Gidofalvi

1           HPR küldöttek találkozója a Hall of Nations-ben.

10

szombat

4:30      Taggyűlés batyuvacsorával / General Meeting with potluck dinner

6:30      Hungarian Movie Series: A meztelen diplomata – Rejtő Jenő regényéből, 70’

11

vasárnap

12 - 4    Open House. Házigazda / Hostess: Herta Maybo

13

kedd

6:30      Vezetőségi ülés / Board Meeting

17

szombat

9 – 12    Magyar nyelvtanfolyam a Magyar Házban. Hungarian language class.

18

vasárnap

12 - 4    Open House. Házigazda / Hostess:

2           St. Stephen’s Day celebration. Lawn program on the HPR stage in Balboa Park.

24

szombat

4:30      Hungarian Movie Series: István a király, rockopera - 95’

6:30      5 csillagos házasság – beszélgetés a Magyarországon megjelent könyv Carlsbad-i szerzőivel

25

vasárnap

12 - 4    Open House. Házigazda / Hostess: Kathy Pardavi

31

szombat

9 – 12    Magyar nyelvtanfolyam a Magyar Házban. Hungarian language class.

HOUSE OF HUNGARY is open every Sunday from 12:00 noon to 4:00 pm. You will have an opportunity to meet your fellow Hungarians and guests from around the world. Please pick a Sunday to be host or hostess. You can serve coffee and the House’s pastry or your home made one. The custodian will be there at 11:30 to help you. Please call Joseph  Haraszko (619) 296-3647.

A MAGYAR HÁZ nyitva van minden vasárnap 12:00-től 4:00 óráig. Találkozhat honfitársaival és vendégekkel a világ minden részéről. Kérjük vállalja el egy vasárnapra a házigazda tisztét. A kávé mellett kínálhat a Ház által biztosított illetve az otthon készült süteményekből. A gondnok már ott lesz 11:30-kor és segíteni fog mindenben. Kérjük hívják Haraszkó Józsefet a (619) 296-3647 számon.

A Magyar Ház címe: 2159 Pan American Plaza, Balboa Park. Telefonszáma: (619) 238-5155

A szerkesztőbizottság tagjai Gidófalvi Zoltán és Márton Péter örömmel vesznek minden észrevételt.

Special thanks to Whitney and Luis Mesaros for the English translation.

A San Diego-i magyarság honlapja naprakész információkkal várja a látogatókat a www.sdmagyar.org címen.

Please call (858) 457-3136 for any suggestions, or send an email to sdmagyar@yahoo.com.

 

HOUSE OF HUNGARY, Inc.

P.O. Box 22156

San Diego, CA 92192-2156

 

NEWSLETTER – HÍRLAP

August 2002